2011. január 26., szerda

Ferencváros : Legendás mérkőzések - 2. rész



1965.06.23., Torino, Juventus – Ferencváros: 0-1 A Fradi-történelem egy-egy szeletkéjét szeretnénk feleleveníteni emlékezetes párharcok segítségével. Megszámlálhatatlan ilyen mérkőzés volt klubunk több mint 100 éves történelme során, hazai bajnoki, nemzetközi kupamérkőzés, hírverő meccsek, megannyi felejthetetlen találkozó. Sorozatunk második része a Ferencváros 1965-os VVK győzelmével és annak előzményeivel foglalkozik. 

Ilyen sikert magyar csapat sem előtte, sem pedig utána nem tudott elérni.
A ’60-as évek közepén olyat produkált kedvenc csapatunk nemzetközi szinten, ami a mai napig is egyedülálló: egy nemzetközi rangos kupasorozatot magyar csapat nyert meg! Albert, Rákosi, Dr. Fenyvesi, Varga és a többiek olyan kiváló együtteseket búcsúztattak, mint az AS Roma, az Athletico Bilbao, a Manchester United, vagy a Juventus... Ugye milyen veretes névsor?

Nézzük hát meg, hogy is juthatott el Mészáros József vezetésével a Ferencváros a VVK kupa döntőjéig, ahol Dr. Fenyvesi Máté remek játékának és góljának köszönhetően győztesen hagyhattuk el a pályát.

Zbrojovka Brno

(1. forduló)


A sorozat 1964-65. évi sorsolását Barcelonában tartották, ahol a Zbrojovka Brno csapatát kaptuk első feladatként. Ahogy akkoriban azt várták is, egy ilyen csapat nem lehetett ellenfél a világklasszisok sorát felvonultató Ferencváros számára. A első mérkőzésen simán, 2-0-ra nyertünk, góljainkat pedig a tragikus hirtelenséggel elhunyt Varga Zoli és az egyetlen magyar aranylabdás, az élő legenda Albert "Császár" Flórián szerezték. A visszavágón nagy meglepetésre 1-0-s vereséget szenvedtünk, borzasztó helyzetkihasználásunk, és csatáraink gyengélkedése miatt, de így is továbbjutottunk.

A mérkőzések jegyzőkönyve:
1964.09.09., Népstadion, Ferencváros – ZJS Brno: 2-0
Ferencváros: Géczi – Havasi, Mátrai, Dalnoki – Perecsi, Orosz – Fenyvesi II., Varga, Albert, Vilezsál, Fenyvesi

Gólszerzők: Varga(1), Albert(1)

1964.09.16., Brno, ZJS Brno – Ferencváros: 1-0
Ferencváros: Géczi – Novák, Mátrai, Dalnoki – Perecsi, Orosz – Kökény, Varga, Albert, Rákosi, Fenyvesi

Gólszerzők: Vojta Jaroslav(1)


Wiener SC

(2. forduló)

Következő ellenfelünk a Wiener SC volt, akik ellen igencsak tartalékos csapattal álltunk fel. Varga, Novák és Orosz akkoriban kivétel nélkül világklasszisnak számítottak, de mivel ők a mérkőzés időpontjában a tokiói olimpián a végső győzelemért harcoltak, az 1-0-s vereség is bravúrnak számított a tartalékos zöld-fehér gárdának. A mérkőzéshez hozzátartozik, hogy a Császár itt is a kapufát találta el, és borzasztó volt a helyzetkihasználásunk. Hazai pályán viszont 2-1-s győzelmet arattunk, de akkortájt az idegenben lőtt gólok még nem döntötték el a továbbjutás sorsát. Így egy harmadik összecsapás következett, amin a(z akkor még) Népstadionban 40 ezer néző szeme láttára Albert Flórián fantasztikus játékának és két góljának köszönhetően győzelmet arattunk bécsi riválisunk felett. Ennek köszönhetően várhattuk a december 3-án megrendezésre kerülő római sorolást, ahol éppen az olasz AS Romát kaptuk.

A mérkőzések jegyzőkönyve:

1964.10.28., Bécs, Wiener SC – Ferencváros: 1-0
Ferencváros: Géczi – Havasi, Mátrai, Dalnoki – Vilezsál, Perecsi – Fenyvesi II., Juhász, Albert, Rákosi, Fenyvesi

Gólszerzők: Hörmayer Johann(1)

1964.11.04., Népstadion, Ferencváros – Wiener SC: 2-1
Ferencváros: Géczi – Novák, Mátrai, Dalnoki – Vilezsál, Perecsi – Kökény, Varga, Albert, Rákosi, Fenyvesi

Gólszerzők: Novák(1), Varga(1) ill. Hörmayer Johann(1)
1964.11.18., Népstadion, Ferencváros – Wiener SC: 2-0
Ferencváros: Géczi – Novák, Mátrai, Dalnoki – Vilezsál, Perecsi – Kökény, Juhász, Albert, Friedmanszky, Fenyvesi

Gólszerzők: Albert(2)


AS Roma


(3. forduló)

Innentől számítjuk a híres "tavaszi hadjárat" kezdetét, ahol három rettentően fiatal hármassal a védelem tengelyében, Rátkai és Dr. Fenyvesi góljaival 2-1-re, hajtós mérkőzésen győztünk Olaszország fővárosában, Rómában. A visszavágón 1-0-s győzelmet arattunk, győztes találatunkat a Császár szerezte.

A mérkőzések jegyzőkönyve:

1965.03.10., Róma, AS Roma – Ferencváros: 1-2
Ferencváros: Géczi – Novák, Mátrai, Dalnoki – Perecsi, Orosz – Karába, Varga, Juhász, Rátkai L., Fenyvesi

Gólszerzők: Rátkai L.(1), Fenyvesi(1) ill. De Sisti Giancarlo(1)

1965.03.17., Népstadion, Ferencváros – AS Roma: 1-0
Ferencváros: Géczi – Novák, Mátrai, Dalnoki – Perecsi, Orosz – Karába, Varga, Albert, Vilezsál, Fenyvesi

Gólszerők: Albert(1)


Athletic Bilbao

(4. forduló)

Következő ellenfelünk egy újabb patinás, elismert csapat volt, a spanyol Athletic Bilbao. A Népstadionban megrendezésre kerülő első mérkőzésen győztes találatunkat Juhász szerezte, ám a visszavágón 2-1-es vereséget szenvedtünk(gólunkat Varga lőtte), így következhetett a harmadik összecsapás. A 40 ezer néző szeme láttára 6(!) támadóval rohamozó Ferencváros nagyon simán, 3-0-al küldte haza a spanyol alakulatot. Első két gólunkat Dr. Fenyvesi Máté szerezte, míg a harmadik találat(unk) öngól volt.

A mérkőzések jegyzőkönyve:

1965.04.07., Népstadion, Ferencváros – Athletic Bilbao: 1-0
Ferencváros: Géczi – Novák, Mátrai, Horváth L. – Vilezsál, Perecsi – Karába, Varga, Albert, Juhász, Rákosi

Gólszerzők: Juhász(1)

1965.04.21., Bilbao, Athletic Bilbao – Ferencváros: 2-1
Ferencváros: Géczi – Novák, Mátrai, Dalnoki – Juhász, Horváth L. – Rátkai L., Varga, Albert, Rákosi, Fenyvesi

Gólszerzők: Arieta I. Eneko(2) ill. Varga(1)

1965.05.13., Népstadion, Ferencváros – Athletic Bilbao: 3-0
Ferencváros: Géczi – Novák, Mátrai, Horváth L. – Juhász, Orosz – Karába, Varga, Albert, Rákosi, Fenyvesi

Gólszerzők: Fenyvesi(2), öngól(1)


Manchester United

(5. forduló, elődöntő)

A sorozat talán legnagyobb esélyese, az angol sztárcsapat otthonában folytattuk a menetelésünket, immár az elődöntőben. Ezúttal azonban nem sikerült a győzelem, hiszen hiába vezettünk Novák góljával, a manchesteriek három gól szerezve megfordították a mérkőzés állását, Rákosi már csak szépíteni tudott. Ez is nagyon jó eredménynek számított. Mészáros József, csapatunk vezetőedzője a vereséget elsősorban a francia játékvezetőnek (aki két tizenegyestől fosztotta meg csapatunkat), illetve az angol kapus fantasztikus teljesítményének tulajdonította. Következhetett a visszavágó, amelyet Novák góljával 1-0 arányban megnyertünk! Ismét harmadik, döntő mérkőzésre került tehát sor, a sorozatban nem először. A sorsolás ismét nekünk kedvezett, a már-már hazai pályának számító Népstadionban 70 ezer fanatikus előtt Karaba hatalmas bombagóljával megszereztük a vezetést. A hajrában még Dr. Fenyvesi Máté is betalált, az angolok erejéből pedig már csak a szépítésre futotta. Csapatunk számára megnyílt az út a döntőbe, ahol nem más volt az ellenfelünk, mint az olasz sztárcsapat, a Juventus.

A mérkőzések jegyzőkönyve:

1965.05.31., Manchester, Manchester United – Ferencváros: 3-2
Ferencváros: Géczi – Novák, Mátrai, Horváth L. – Juhász, Orosz – Rátkai L., Varga, Albert, Rákosi, Fenyvesi
Gólszerzők: Law(1), Herb(2) ill. Novák(1), Rákosi(1)

1965.06.06., Népstadion, Ferencváros – Manchester United: 1-0
Ferencváros: Géczi – Novák, Mátrai, Horváth L. – Juhász, Orosz – Fenyvesi II., Varga, Albert, Rákosi, Fenyvesi
Gólszerzők: Novák(1)

1965.06.16., Népstadion, Ferencváros – Manchester United: 2-1
Ferencváros: Géczi – Novák, Mátrai, Horváth L. – Juhász, Orosz – Karába, Varga, Albert, Rákosi, Fenyvesi

Gólszerzők: Karába(1), Fenyvesi(1) ill. Connelly(1)


A DÖNTŐ: Juventus

Az 1965. június 23-án este kilenc óra után kezdődő mérkőzésre a hazai közvélemény magabiztos olasz győzelmet jósolt. Hiszen Torinóban a olasz gárdát egyedül a szintén olasz Inter tudta csak legyőzni, minden más csapat vereséggel távozott a Stadion Communaleból. A mérkőzést mindössze 30 ezren tekintették meg, ami egy erős félháznak felelt meg. Fradi szurkolók szinte, vagy egyáltalán nem is voltak, mert akkoriban nem igazán(vagy egyáltalán nem) kaptak útlevelet az emberek. Ne felejtsük el, hogy 1965 nyarán vagyunk időben... Nagyon egyedül harcolt a csapat, de a Fradi-szív ott is, és itthon is együtt dobbant. Talán ez adott nekik erőt. Kezdetben a Juventus rohamozott, de Géczi kapus remekül védett. A folytatásban hol mi uraltuk a mérkőzést, hol pedig a Juventus, aztán a 74. percben minden eldőlt: Novák nagyszerűen ívelt az ellenfél kapuja elé, Dr. Fenyvesi magasra ugrott, a labda pedig védhetetlenül szállt az olasz csapat hálójába. A mérkőzés lefújása után az összes Fradista a pálya közepén ölelkezett, tapsolt a torinói közönség, ünnepelte a magyar labdarúgás legnagyobb sikerét, a VVK győztes Ferencvárost. Az érmeket  Sir. Stanley Rous, a FIFA és a VVK biztosság elnöke adta át, majd átnyújtotta Mátrai Sándornak, a Ferencváros történetének egyik legnagyobb játékosának, egyben a csapat kapitányának a győztesnek járó serleget.

A mérkőzés jegyzőkönyve:

1965.06.23., Torino, Juventus – Ferencváros: 0-1, VVK Döntő
Ferencváros: Géczi – Novák, Mátrai, Horváth L. – Juhász, Orosz – Karába, Varga, Albert, Rákosi, Fenyvesi

Gólszerzők: Fenyvesi(1)



A győztesek névsora kivétel nélkül a következő volt: Albert Flórián, Dalnoki Jenő, Fenyvesi Máté dr., Fenyvesi II. József, Friedmanszky Zoltán, Géczi István, Havasi Sándor, Horváth László, Juhász István, Karába János, Kökény József, Mátrai Sándor, Novák Dezső, Orosz Pál, Perecsi Tibor, Rákosi Gyula, Rátkai László, Varga Zoltán, Vilezsál Oszkár

Sikerük mind a magyar labdarúgás, mind pedig a Ferencváros számára példaértékű.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.