2010. október 11., hétfő

EURO 2012


Svédország - Magyarország 2 : 0

2010-09-03 20:00:00
Stockholm, Rasunda-stadion, 33 000 néző
Játékvezető: Martin Atkinson (angol)
Asszisztensek: Michael Mullarkey, Peter Kirkup (angolok)
Csere: Svensson h. Källström a 33., Isaksson h. Wiland a 46., Elmander h. Larsson a 49., illetve Dzsudzsák h. Huszti a 46., Elek h. Priskin 59., Rudolf h. Hajnal a 82. percben
Gólszerző: Wernbloom az 51., Wernbloom 73. percben
Sárga lap: Toivonen a 75., illetve Lipták a 67., Király a 86., Laczkó a 91., Lázár a 94. percben

Wernbloom duplája után sima vereség

A magyar labdarúgó-válogatott 2–0-s vereséget szenvedett az Európa-bajnoki selejtezősorozat első állomásaként Svédországban pályára lépve. A sárga-kékek mindkét gólját Pontus Wernbloom szerezte, aki kétszer is megverte fejjel a magyar védelmet, igaz, második góljánál a lécről kipattanó labdát végül lábbal kotorta be a mienk kapujába. A magyar válogatott nem tudott javítani rossz sorozatán, így 1983 óta nem nyert Eb-selejtezős nyitányon.


A himnuszok előtt Olof Mellberget köszöntötte 33. születésnapja alkalmából a svéd szövetség, majd következett a már megszokott, rasszizmus elleni, a sportszerűségre felhívó felszólítás. Utóbbi azért is érdekes, mert a svédek a héten – a taktikai hadviselés részeként – több helyütt is úgy nyilatkoztak, hogy a mieink nem éppen mindig gentlemanek a pályán. Mindenesetre a szöveget furcsa Zlatan Ibrahimovic szájából hallani...

A magyar válogatott Király – Lázár P., Juhász, Lipták, Laczkó – Vadócz, Elek Á. – Koman, Gera, Dzsudzsák – Rudolf összeállításban és tiszta fehér szerelésben kezdte a találkozót, azaz a tétmérkőzésen most debütáló kapitány, Egervári Sándor újoncot avatott Lázár Pál személyében. A svédek összeállítása is a 4–2–3–1-es hadrendet követi az Isaksson – Lustig, Mellberg, Majstorovic, Safari – Wernbloom, A. Svensson – Elmander, Toivonen, Bajrami – Ibrahimovic névsor révén.

Az első lövési kísérletet a magyar csapat jegyezhette fel, ígéretes jobb oldali támadás után Elek Ákos elé került a labda, aki középről, 18 méterről fölé lőtt. A svédek az első tíz percben szélről próbálták megbontani a mieink védekezését, a beadások eddig nem gyümölcsöztek, Jonas Elmander csak a Király Gáborral való ütközésig jutott el.

A 15. percben ismét egy magas labda okozhatott volna veszélyt, szerencsére, Daniel Majstorovic öt méterről nem tudta kapura irányítani a labdát. A svédek játékában egyébként meglepő volt, hogy Ibrahimovic sokszor mélységből kért labdát a társaktól, a 19. percben a meglepő húzás következményeként meg is született az első ziccer: a hórihorgas, újdonsült Milan-csatár labdája után Ola Toivonen került helyzetbe, a válogatottban 75. meccsén védő Király azonban jól mozgott ki kapujából, így takarni tudta a középre tartó lövést.

A 22. percben Lázár beadása után alakult ki magyar helyzet, Gera Zoltán fejelt fölé. Lüktető volt a mérkőzés ezekben a pillanatokban, előbb Emir Bajrami puffantott fölé (ismét Ibrahimovic passza után...), majd Majstorovic mentett nagyot Rudolf Gergely elől Dzsudzsák Balázs lövésszerű beadását követően.

A mieink egyáltalán nem játszottak alárendelt szerepet, még ha hátul zavarba hozható volt is a védelem, elsősorban a magyar kontrák hordoztak „helyzetveszélyt” magukban, de távoli lövésekkel is próbáltak operálni, amit mutatott Vadócz Krisztián bal alsó sarok mellett elpattogó lövése is.

A 39. percben az addigi legnagyobb helyzet alakult ki Ibrahimovic előtt, akit 12 méterre a kaputól tisztán talált meg Bajrami bal oldalról érkező keresztpassza, ám a csatár a bal alsó mellé pörgetett.

Dzsudzsák szabadrúgásból lőtte ki az Anders Svensson helyére csereként beálló Kim Källströmöt, ám a félidő hajrájában a sárga-kékek kerültek többször a kapu elé, egy szabadrúgást követően Toivonen elől kellett előre vetődve öklöznie Királynak, majd a legnagyobb riadalom akkor alakult ki a hátsó alakzatunkban, amikor Elmander keresztbe adott, a labda pedig Ibrahimovic lövése után kapu fölé szállt.

EGERVÁRI: HIÁNYZOTT A CSIBÉSZSÉG

„Az első félidőben közelebb voltunk ahhoz, hogy meglepetést szerezzünk, a második játékrészben azonban a svéd válogatott élt a rutinjával, és a maga javára döntötte el a találkozót – értékelte az összecsapást Egervári Sándor a találkozót közvetítő Sport Tv-nek. – Nem számítottam rá, hogy fejjel verik meg a védelmünket. Hiányzott az a csibészség, amit például Ibrahimovic mutatott be, amikor kilökte a labda alól Juhászt. A mérkőzés első fele az, amire alapozhatunk, kezd alakulni egy alapcsapat, amelyre lehet építkezni. Remélem, hogy Moldova ellen már pontoknak tudunk majd örülni.”
A kapitány Dzsudzsák Balázs cseréjéről elmondta, hogy nem sérülés indokolta a váltást, annak taktikai okai voltak: „Dzsudzsák kevesebbet védekezett, nem akartam, hogy még nyíltabbá váljunk hátul, ezért küldtem be egy olyan embert, aki a védekezésben is többet tud segíteni. Szélső hátvédjeinkkel nem voltam elégedetlen, igaz, voltak rossz váltások, helyezkedési meg nem értések, ezeken a hibákon javítani kell.”

Érdekesség, hogy a szünetben mindkét szövetségi kapitány lecserélte egy-egy PSV-s játékosát, Egervári Sándor Dzsudzsák helyére Huszti Szabolcsot küldte be, míg Erik Hamrén kapusposzton váltott, Andreas Isaksson helyét Johan Wiland vette át. Ezzel azonban nem volt még vége a cseredömpingnek: rögtön a második játékrész elején megsérült Elmander, így Hamrén kénytelen volt kihasználni harmadik cseréjét is, és harcba dobta Sebastian Larssont...

Larsson pedig hamar igazolta a döntés helyességét, az 51. percben elfutott a jobb szélen, szépen ívelt középre, ahol az érkező Pontus Wernbloom Lipták Zoltánt lefejelve öt méterről a kapu bal oldalába továbbította a labdát. 1–0

Lassan ocsúdott a magyar válogatott, hat perccel a gól után Koman Vladimir került helyzetbe kombinatív összjáték után, ám nem találta el a bal alsó sarkot. Egervári Sándor is észlelte a tanácstalanságot, és középpályás helyére támadót küldött be, Elek Ákost Priskin Tamás váltotta.

A találkozó során először alakult ki „üres játék”, leginkább a mezőnyben pattogott a labda, miután a svédek átadták a területet a mieinknek. Lipták sárga lapja, majd Ibrahimovic bivalyerős szabadrúgása csempészett némi színt az összecsapásba, az Egervári-csapat azonban kevés veszélyt jelentett kapura, miközben hátul egyre többször lazult fel a védelem.

A 73. percben aztán kettőre növelte előnyét a Hamrén-csapat, jobb oldali szöglet után Wernbloom tisztán fejelhetett öt méterről, a léc elsőre még mentett, a kipattanót azonban a középpályás valahogyan bepöckölte a kapuba. 2–0

A folytatásban a mérkőzés eredményét befolyásoló esemény már nem történt, a svédek az utolsó percekben sem engedték ki a kezükből az irányítást, a magyar csapat pedig Hajnal Tamás beállításával sem tudott újítani. Zlatan Ibrahimovic nem növelte magyarországi népszerűségi indexét azzal, hogy odarúgott Juhász Rolandnak, mondhatni azonban, hogy a hasonlókat már megszoktuk tőle, azt már kevésbé, hogy 10 méterről még a kapu közelébe sem ment a lövése, mint ahogy a 88. percben történt.

Ez azonban a lényegen nem változtatott: a magyar válogatott folytatta rossz sorozatát, azaz 1983 óta nem nyert Eb-selejtezős nyitányon.








Magyarország - Moldova 2-1 (0-0)


Szusza Ferenc Stadion, 9209 néző
v.: Libor Kovarik (cseh)
Magyarország: Király Gábor - Lázár Pál, Juhász Roland, Lipták Zoltán, Laczkó Zsolt - Elek Ákos - Czvitkovics Péter (Szalai Ádám, 46.), Koman Vladimir (Vadócz Krisztián, 88.), Dzsudzsák Balázs, Gera Zoltán - Rudolf Gergely (Vanczák Vilmos, 64.)
Moldova: Namasco - Bordian, Racu, Bulgaru, Bolohan - Cebotaru (Cojocaru, 71.) , Epureanu - Suvorov, Josan (Doros, 59.), Tigirlas - Frunza (Bugajev, 84.)
gól: Rudolf (48.), Koman (66.), illetve Suvorov (79.)
sárga lap: Lipták (10.), Lázár (33.), illetve Frunza (27.)

 Nem kezdett jól a magyar csapat, a csúszós talaj kibabrált mindkét féllel, noha a vendégek jól láthatóan a kontrákra fektették a hangsúlyt, védekezésük stabil volt, míg a magyarok ötlettelen támadásaitól nem is lehetett elvárni a gólt.

Ha a 32. percben Tigirlas jobabn figyel, akkor a félidőben akár a vendégek is előnyhöz juthattak volna, a magyar csapat csupán az utolsó két percben tudott nyomást gyakorolni az ellenfélre.


Az első félidőben nyomát sem lehetett látni a taktika megvalósulásának, a szünetben Szalai beállításával legalább egy romboló alkatú támadó érkezett, aki mögött Rudolfnak és a mozgékonyabb középpályásoknek több területük maradt.
Ettől megélénkült Geráék játéka, és alig öt perc elteltével Rudolf távoli lövésével megszerezték a vezetést. Egervári a 63. percben egy kissé furcsa cserével (Rudolf helyett Vanczák) jelezte: ezzel az eredménnyel már elégedett lenne, szerencsére Koman egy fantasztikus távoli bombával megduplázta az előnyt.
Kellett is a második gól, mert egy kapitális védelmi baki miatt Suvorov szépíteni tudott, s bár az utolsó percekben még több vendéglehetőség akadt, az eredmény már nem változott. A magyar válogatott egy borzalmas első félidőt követően a második játékrészben képes volt megújulni, két jól eltalált lövés meghozta a várva várt sikert.


A legutóbbi mérkőzés mind a két fél számára rendkívül emlékezetes lehet. Magyarország és Moldova a 2008-as Európa-bajnokság selejtezői során is egy csoportba került, és míg a budapesti találkozót a mieink 2-0-ra nyerték meg, addig Kisinyovban 3-0-s vereséget szenvedtek. Az eredmény magyar részről hatalmas csalódás volt, a moldávok számára viszont óriási siker, hiszen egy előbbre rangsorolt együttest sikerült magabiztosan legyőzniük.
A háromgólos diadal ráadásul azt jelentette, hogy Moldova megelőzte Magyarországot: a két válogatott azonos pontszámmal végzett, viszont az egymás elleni eredmények miatt a moldávok lettek az ötödikek.
Első félidő:
A mérkőzést a moldáv válogatott kezdte, az első percek a csúszkálás és a mezőnyjáték jegyében teltek. A lelátóra megérkeztek az Üllői úti U21-es mérkőzésről is a nézők, a vendégszektorban alig 15-20-an vannak.
Az első komoly helyzetre 12 percet kellett várni, amikor Frunzát ugyan szerelte Laczkó, de a szögletet követően Tigirlas került helyzetbe, lövését azonban sikerült blokkolni. A 14. percben a bal oldali szöglet is megkavarta a védelmet, ezúttal Racu robbant be, s bár megelőzte a tétovázó Laczkót, csúnyán kapu fölé lőtt.
A 19. percben Rudolf szólójában gyönyörködhettünk, a Genoa légiósa azonban elfáradt a vágta végén, így gyengén a kapus kezébe gurította a labdát. Egy perc múlva Suvorov 22 méterről hatalmasat lőtt, Király bravúrral tolta ki a labdát szögletre.
Az ellenfél szervezetten védekezett, nem lehetett se a széleken támadásokat vezetni, átlövéskre sem volt lehetőség. Moldán részről viszont négy szögletet is láthattunk, Laczkó oldalán sebezhető volt a csapat, ezt Suvorov akkor használta ki, amikor csak akarta.


A 26. percben végre eljutottunk Namasco kapujáig, de Gera önfeláldozó bevetődését csak a hálóőr bánta, ápolni kellett.
Félóra elteltével Szalai, Hajnal és Huszti elment melegíteni . nem csoda, a 32. percben Tigirlas négy védő között csel nélkül került ziccerbe, a féltérdre ereszkedő Király hálás lehetett a csatárnak, aki nagy ziccerben a jobb kapufa mellé gurított.
Ébresztő! - skandálja a közönség, s van is miért. A támadószellem az első félidő alapján csak a szakvezetés fejében fogalmazódott meg, a játékosok a pályán semmit sem tudtak ebből megvalósítani. Czitkovics és Gera nem találta helyét, Dzsudzsák használhatatlan labdákat kapott, Rudolf elöl pedig csak vergődött.
A 44. percben egy gyors támadás végén Gera került helyzetbe, de Racu belevetődött, az akciót végül Dzsudzsák 25 méteres bombája zárta, amely lefelé csapódott, de a léc fölött szállt el.
Az első félidő csalódást keltett, egyelőre 0-0 az eredmény.

Második félidő:
A szünetben Egervári Sándor cserélt, Czvitkovics helyére egy robosztusabb csatár, Szalai Ádám érkezett. A 48. percben egy élesen középre lőtt szabadrúgást fogott meg Király magabiztosan. A 48. percben váratlanul a semmiből szerzett vezetést a magyar válogatott: egy bal oldai szöglet után Tigirlas nem tudott felszabadítani, Rudolf 20 méterről lőtt, az elsőre blokkolt labdába még egyszer belebikázott, s kilőtte a bal alsó sarkot (1-0).


Az 59. percben váltott a moldáv csapat is, Josan helyére Doros érkezett - a vendégek nem elégedettek az eredménnyel, támadni akarnak. Váltott Egervári is, néhány kósza füttyszó is felharsant, amikor Rudolf helyére a védő Vanczák állt be.
A 66. percben növelte előnyét a magyar válogatott. Gera szerzett harcosan labdát az ellenfél térfelének közepén, Juhsáz azonnal Komanhoz passzolt, aki 22 méterről kilőtte a jobb alsó sarkot (2-0). A 75. percben Szalai kapott tökéletes labdát Komantól a 16-os vonalán, de a mainzi csatár az alapvonaltól, éles szögből nem tudott túljárni a kapus eszén. Két perc múlva Dzsudzsák bal oldali szögletét Juhász fejelte a kapu fölé.
A 79. percben nagy védelmi hibát követően szépített Moldova. Lázár nem tudott felszabadítani, a labda a 16-oson belül a kapunak háttal álló Frunzához került, aki négy védő szorításában is megtartotta, visszagurítását Suvorov 14 méterről a bal alsó sarokba vágta (2-1).


Egervári Sándor,:  a magyar válogatott szövetségi kapitánya: "Az első félidőben görcsös, pontatlan játék volt. A második játékrészben a két csatár miatt már lényegesebben jobban tudtunk futballozni, majd két szép átlövéssel megszereztük a vezetést, ettől pedig magabiztosabbak lettünk. A csapatépítés szempontjából nagy öröm, hogy hosszú idő után újra győzött a magyar válogatott."
Gavril Balint,: a moldovai válogatott szövetségi kapitánya: "Nagyon jó csapattal találkoztunk ma. Az első félidőben sok lehetőségünk volt, majd a két kapott gól kicsit letörte a csapatot. Igazásgtalannak tartom az eredményt, megérdemeltük volna a döntetlent."


Fotó: Pályi Zsófia [origo]


Az 59. percben váltott a moldáv csapat is, Josan helyére Doros érkezett - a vendégek nem elégedettek az eredménnyel, támadni akarnak. Váltott Egervári is, néhány kósza füttyszó is felharsant, amikor Rudolf helyére a védő Vanczák állt be.
A 66. percben növelte előnyét a magyar válogatott. Gera szerzett harcosan labdát az ellenfél térfelének közepén, Juhsáz azonnal Komanhoz passzolt, aki 22 méterről kilőtte a jobb alsó sarkot (2-0). A 75. percben Szalai kapott tökéletes labdát Komantól a 16-os vonalán, de a mainzi csatár az alapvonaltól, éles szögből nem tudott túljárni a kapus eszén. Két perc múlva Dzsudzsák bal oldali szögletét Juhász fejelte a kapu fölé.
A 79. percben nagy védelmi hibát követően szépített Moldova. Lázár nem tudott felszabadítani, a labda a 16-oson belül a kapunak háttal álló Frunzához került, aki négy védő szorításában is megtartotta, visszagurítását Suvorov 14 méterről a bal alsó sarokba vágta (2-1).
A 82. percben Dzsudzsák hagyott ki helyzetet, a PSV szélsője balról elindult befelé, majd a 16-os vonaláról a jobb kapufa mellé lőtt. Egy perc múlva Szalai lépett ki a lesre játszó védők közül, de éles szögből gyatrán lőtt, Namasco úgy védett, hogy ki se pattant róla a labda.
A 85. percben Doros kapott álompasszt, de a berobbanó cserecsatár 5 méterről a kaput sem találta el. Három perc múlva ismét Doros villant, 26 méteres lövése talán még súrolta is a  kapufát.
Ugyan az utolsó perceket a moldávok uralták, a kétperces hosszabbítás sem hozott változást.




MAGYARORSZÁG–SAN MARINO 8–0

Budapest, Puskás Ferenc Stadion. V: Kaasik (észt)
MAGYARORSZÁG: Király – Vermes, Juhász, Vanczák, Laczkó  – Koman (Czvitkovics, 78.), Gera, Elek Á (Vadócz, 64.)., Dzsudzsák – Rudolf, Szalai (Priskin, 64.). Szövetségi kapitány: Egervári Sándor
SAN MARINO: Simoncini Valentini, Vannucci, Bacciocchi (Albani, 52.), Della Valle, F. Vitaioli – Berretti, Bollini (Cervellini, 84.), Marani, M. Vitaioli (Bugli, 77.) – Montagna. Szövetségi kapitány: Giampaolo Mazza
 G: Rudolf (10., 25.), Szalai (18., 27., 48.), Koman (60.), Dzsudzsák (89.), Gera (94. – tizenegyesből)
 Kiállítva: Valentini (93.)

Szép volt, fiúk! Kiütéses sikert arattunk San Marino ellen!


A magyar labdarúgó-válogatott 8–0-ra győzte le San Marinót Európa-bajnoki selejtezőn a Puskás Ferenc Stadionban. Szalai Ádám mesterhármast ért el a találkozón, Rudolf Gergely duplázott, de betalált Koman Vladimir, Gera Zoltán és az előkészítésben jeleskedő Dzsudzsák Balázs is.
Egervári Sándor ugyan nem említett neveket, ám azt már korábban elmondta, hogy Szalai Ádámra ezúttal kezdőként számít (a Mainz légiósa először lehet kezdő a nemzeti csapatban), míg rajta kívül még négyen, Dzsudzsák Balázs, Gera Zoltán, Koman Vladimir és Rudolf Gergely alkotja a támadószekciónkat San Marino ellen. Az együttesben egyetlen sérült futballista sem volt, igaz, így is van hiányzóink, ugyanis Lázár Pál és Lipták Zoltán eltiltás miatt nem játszhat.
A magyar B-közép az aradi vértanúk arcképét rakta ki a bevonuláskor. Majd köszöntötték Vanczák Vilmost is, aki hétfőn apa lett, a miniállam ellen pedig ötvenedszer húzhatta magára a címeres mezt, illetve Király Gábort, aki két meccsel ezelőtt ünnepelte hetvenötödik válogatottságát.
A vendégek nem kezdtek megilletődötten, egy szöglet után Király mozdult ki rosszul, de Bollini fejese így sem okozott nagyobb veszélyt. Ezután átvettük az irányítást, és leginkább Dzsudzsák Balázs gyors elfutásai rejtettek magukban gólveszélyt.
A PSV játékosa előbb egy szabadrúgás után vezette keresztbe a labdát a tizenhatos előtt, de ekkor még nem lett pontos a beadása, Juhász Roland nem találta el jól fejjel a labdát. A 10. percben azonban meglett a vezetés: Dzsudzsák futott el a bal oldalon, ívelésére remekül érkezett Rudolf Gergely, aki hét méterről fejelt, Simoncini elsőre még védett, de Rudolf ismételhetett, a labda pedig Szalai Ádám biztosítása mellett a kapu jobb oldalában kötött ki. 1–0


 Szalai
Ha egy üzlet beindul… Bal oldali szöglet után megszereztük a másodikat is. Azt talán mondani sem kell, hogy ismét Dzsudzsák kanyarintott középre, Szalai emelkedett a legmagasabbra, és a bal kapufa segítségével befejelte első válogatottbeli gólját, majd jöhetett a klubcsapatából megszokott zenés gólöröm, ezúttal gitárszóló formájában. 2–0
A magyar válogatott ezután sem állt le, látszott, nagy kedvvel játszik a csapat, és két percen belül mindkét gólszerzőnk duplázni tudott. A 25. percben Koman ugratta ki a rosszul lesre állító San Marinó-iak között Rudolfot, aki kispályás módra elhúzta a labdát a kapus mellett, majd a kapuba gurított. 3–0
A „sorminta” folytatódott, Szalai is megszerezte második találatát, mégpedig nem mindennapi módon. Gerától kapott labdát 32 méterre a kaputól, felpörgette, és fordulásból ballal hatalmas gólt ragasztott az ellenfél kapujába (Simoncini kapus eléggé kint állt, de ez a mieink örömét cseppet sem befolyásolta.)  4–0
A Mainz légiósa majdnem mesterhármast ért el (már ekkor….): a jobb oldalon kapott indítás után inkább passzolnia kellett volna, ő azonban kapura lőtt, Simoncini viszont a helyén volt, így elmaradt az újabb gól. Gera szabadrúgásból veszélyeztetett még, de az eredmény már nem változott a szünetig. A mieink letámadása sikeres volt, az ellenfél alig tudta átlépni a felezővonalat.
„Felszabadultan futballozunk, a támadószekció jól játszik, de a többiek is betartják a taktikai utasításokat. Nem szabad leállni, folytatni kell tovább, mert ki kell szolgálnunk a kilátogató szurkolókat” – nyilatkozta Csábi József szövetségi edző a szünetben.
A magyar válogatott az intelmeknek megfelelően nem állt le. Előbb Rudolf lába alatt ugyan még elment egy belőtt labda, de nem sokkal később Szalai már nem hibázott. Koman ívelt a védők mögé befutó Dzsudzsák elé, aki pontosan centerezett a bal oldalról, Szalai pedig közelről a hálóba passzolt. 5–0 (Ezzel meglett a mesterhármas, Dzsudzsáknak pedig a harmadik gólpassz.)





Gera sem járt messze a góltól, szép csel után azonban blokkolni tudtak a vendégvédők. Ez azonban nem szegte kedvét a mieinknek, és újabb tetszetős támadás után meglett a fél tucat. Rudolf ment el a bal szélen, majd az üres területre befutó Komant játszotta meg, aki magabiztosan lőtt a bal sarokba. 6–0
A San Marinóiak helyzetét persze nem könnyítette, hogy Andy Selva, a miniállam legjobbja sérülés miatt nem állhatott Giampaolo Mazza rendelkezésére. Egervári lehetőséget adott az utolsó fél órára Vadócz Krisztiánnak és Priskin Tamásnak is, utóbbi Szalait váltotta. Az ellenfél ezután kissé kijött a szorításból, a közönség azonban tovább biztatta a csapatot: „Még, még, még, ennyi nem elég!” felkiáltással.
Távoli lövésekkel próbálkoztunk ezután, aminek a lefújás előtt meg is lett az eredménye, az eddig az előkészítésben jeleskedő Dzsudzsák húzott be balról középre, majd 24 méterről nagy gólt lőtt a bal felső sarokba. 7–0
A hosszabbításra is tartogattunk egy találatot, ehhez kellett az is, hogy Valentini a tizenhatoson belül hátulról szabálytalankodjon a felfutó Laczkóval szemben: a vendégjátékost kiállították, a mieink pedig büntetőhöz jutottak. Gera állt a labda mögé, és magabiztosan lőtt a jobb sarokba. 8–0
A magyar válogatott kiütéses, nyolcgólos győzelmet aratott a miniállam ellen, és önbizalommal várhatja a Finnország elleni keddi találkozót.





FINNORSZÁG–MAGYARORSZÁG 1–2 (0–0

Helsinki. Vezette: Kelly (ír)
FINNORSZÁG: Jääskeläinen – Pasanen, Heikkinen, Hyypiä, Moisander – R. Eremenko, Sparv (Litmanen, 71.) – Porokara (A. Eremenko, 71.), Väyrynen, Sjölund (S. Kuqi, 81.) – Forssell. Szövetségi kaptiány: Stuart Baxter
MAGYARORSZÁG: Király G. – Vermes, Lipták, Juhász R., Laczkó Zs. (Vanczák, 86.) – Elek Á., Vadócz (Pintér Á., 75.) – Rudolf (Koman, a szünetben), Gera, Dzsudzsák – Szalai Á. Szövetségi kapitány: Egervári Sándor
Gólszerző: Forssell (86.), ill. Szalai Á. (49.), Dzsudzsák (94.)

Szalai Ádám és Dzsudzsák Balázs Helsinkiben is ünnepelhetett
A magyar labdarúgó-válogatott a finnországi Eb-selejtezőn felejthető első félidőt produkált, a szünetben viszont beállt Koman Vladimir, aki hatalmasat lendített a mieink játékán. A Sampdoria középpályása szinte első labdaérintéséből gólpasszt adott Szalai Ádámnak. A folytatásban sokáig fegyelmezetten védekeztünk, de Mikael Forssell a 86. percben egyenlített. A 94. percben azonban érkezett Dzsudzsák Balázs, aki 14 méterről ballal a kapu bal oldalába lőtt, ezzel 2–1-re győztünk.

Egervári Sándor szövetségi kapitány a finnek elleni mérkőzés előtt többször is elmondta, hogy a találkozó elején szeretné meglepni a hazaiakat, ezért is küldött két csatárt a pályára Rudolf Gergely és Szalai Ádám személyében (igaz, előbbi a középpályán szerepelt), de Stuart Baxter csapata ettől még nem jött zavarba.

Tíz perc elteltével a finnek enyhe mezőnyfölénybe kerültek a középpályán, ami azt eredményezte, hogy többször is eljutottak a tizenhatosunkig. Az első említést érdemlő lövőhelyzetet is ők alakították ki: az agilisan kezdő, a támadásokhoz gyakran felzárkózó védő, Niklas Moisander lekészítéséből Roman Eremenko 17 méterről középről jócskán a jobb kapufa mellé lőtt.

A mieink Dzsudzsák Balázs és Rudolf Gergely révén alakíthattak volna ki helyzetet, de Dzsudzsák szabadrúgásból a sorfalat találta el, a Genoa támadója pedig hiába ment el a bal szélen, a beadása lecsúszott. A 20. percben Vadócz Krisztián hívta fel magára a figyelmet, előbb egy távoli lövéssel, majd egy szemfüles letámadással, de egyik helyzetből sem alakult ki igazi gólveszély.

A mieinknek megjött a kedve a lövéshez, ugyanis Gera Zoltán is megeresztetett egy lapos labdát, amit a magyar támadót jól ismerő Jussi Jääskeläinen (a finnek kapusa a Boltonban játszik, így Angliában már többször találkozott a Fulham magyarjával) könnyedén védett.

Sokáig úgy tűnt, a szünetig már egyik csapat sem vállal különösebb kockázatot, elfocizgatnak a fiúk a középpályán, ha mégis próbálkoztak egy-egy indítással, az pontatlannak bizonyult. Az egyébként igen csak unalmas első játékrész hajrájában azért láthattunk két lövést, amelyek közül az egyik a kaput is eltalálta. (Ezen a mérkőzésen ez nagy szó!)

A 40. percben Vermes Krisztián hibája után – az Újpest védője középre fejelte a labdát – Tim Sprav lőtt 17 méterről a kapu mellé. Nem sokkal később Mika Väyrynen is távolról próbálkozott, lövése a felső lécet érintve hagyta el a játékteret.

Az első félidőben a legnagyobb problémát az jelentette a játékunkban, hogy Szalai Ádámot képtelenek voltunk megjátszani, és teljesen hatástalanok voltak a támadási kísérleteink. Talán éppen ezért változtatott a szünetben a szövetségi kapitány: Rudolf helyére Koman Vladimirt küldte a pályára.

Ennek meg is lett az eredménye! A 49. percben Koman remek indításával lépett ki Szalai, aki egyedül vezethette a labdát Jääskeläinenre. A magyar csatár rendkívül higgadtan elvitte a labdát a kimozduló finn kapus mellett, majd kissé kisodródva az üres kapuba gurított. 0–1


A gól jót tett a mérkőzésnek (és még nekünk milyen jót tett!), mert a finnek sokkal jobban erőltetni kezdték a támadásokat, ezzel viszont elöl több területhez jutnak Szalaiék.

Egy jobb oldali támadás során Vermes Krisztián be is tudja adni a labdát, de Koman elöl menteni tudtak (elsőre úgy tűnt, a középpályás lábát is eltalálták a szerelés pillanatában). A finnek Mikael Forsell révén jutottak el egy lövésig, de Király vetődve megfogta a labdát.

A 71. percben a finnek nemzeti hőse, a vasárnap szobrot kapó 39 esztendős korábbi világklasszis, Jari Litmanen is pályára lépett.

Ennek ellenére ismét helyzetbe került Szalai, aki újra Komantól kapott remek labdát, de a finnek szögletre mentettek.

A szögletből Gera Zoltán csúsztatott kapura, a labda nem sokkal suhant el a bal kapufa mellett. Egy perccel később ismét Gera volt a főszereplő, ezúttal a mi kapunk előtt – a támadó becsúszva szerelte a kilépni szándékozó Aleksey Eremenkót.

Koman Vladimir nagyon jó csere volt, nemcsak kiváló labdákat adott, hanem bátran vállalkozott lövésre is, a 79. percben Jääskeläinenk kellett hárítania a kísérletét.

Szalai Ádám ismét gól szerzett 

Az utolsó tíz percre nagyon felpörögtek az események: előbb ismét Forssell lövését kellett védenie Királynak, majd Daniel Sjölundot előzte meg a gólvonalról remek ütemben kiinduló magyar kapus.

A sokadik finn helyzetet viszont már nem tudtuk hárítani, Forssell két védő között üresen lépett ki, és Király mellett a jobb alsóba passzolt. 1–1

Meg kell jegyeznünk, hogy nem sokkal a gól előtt növelhettük volna előnyünket, de a kapussal szemben álló Gera Zoltánt les miatt megállította a játékvezető – a visszajátszásból kiderült, hogy tévesen.

A meccs végén Litmanen és Szalai is megszerezhette volna a győztes gólt, de előbbi a kapu mellé lőtt, utóbbi pedig ballal a léc fölé bombázott.

Az eredmény azonban mégsem maradt döntetlen, ugyanis a 94. percben 
 
Elek Ákos passzából Dzsudzsák Balázs 14 méterről ballal a kapu bal oldalába lőtt, ezzel megnyertük a meccset! 1–2




Geráék szeretnék meglepni a hollandokat is

Hazatért a győztes hadvezér és csapata!  A magyar labdarúgó-válogatott tegnap Dzsudzsák Balázs 94. percben lőtt góljával 2–1-re győzött Finnországban Európa-bajnoki selejtezőn, így Egervári Sándor szövetségi kapitány és játékosai jókedvűen, bizakodva nyilatkoztak a Nemzeti Sport Online-nak a hajnali megérkezéskor a ferihegyi repülőtéren.

„Feszült hangulatú első félidőt játszottunk Finnországban, mindkét csapat kioltotta a másik kezdeményezéseit. A második félidőben a korai gólunk megváltoztatta a találkozó képét. A finnek egyenlíteni tudtak, de végig győzelemre játszottunk, és a hosszabbításban lőtt góllal meg is tudtuk koronázni a teljesítményünket" – nyilatkozta a hazaérkezéskor Egervári Sándor szövetségi kapitány.

A szakember külön kitért Elek Ákos játékára, aki véleménye szerint ezúttal is a mezőny egyik legjobbja volt, és külön dicséretes, hogy a végén még arra is maradt ereje, hogy segítse a támadásépítést.
„Teljesítményének értékét emeli győzni akarása és a Dzsudzsák Balázsnak adott gólpassza"  – fogalmazott Egervári.
„Örömteli, hogy az előttünk járó futballkultúrát idegenben tudtuk legyőzni, ez erőt ad a folytatáshoz" – mondta a szakember, aki hozzátette, a hollandok elleni tavaszi Eb-selejtezőkig két felkészülési meccset tervez, amelyen szeretné tökéletesíteni a támadó- és védőjátékunkat, illetve lehetőséget adna olyan játékosoknak is, akik eddig kevesebbszer jutottak szóhoz.
„Szeretnénk novemberben és februárban is játszani egy-egy felkészülési mérkőzést, hogy aztán tavasszal még ütőképesebb játékoskerettel vághassunk neki a ránk váró mérkőzéseknek" – nyilatkozta Egervári.
A csapatkapitány, Gera Zoltán a csapategység fontosságát hangsúlyozta. „Az a lényeg, hogy megbecsüljük egymást a pályán belül és azon kívül is" – fogalmazott a Fulham támadója, aki hozzátette, hogy tavasszal a hollandok ellen is szeretnének meglepetést okozni.



Dzsudzsák Balázs arról beszélt, hogy a San Marino elleni siker hatalmas gátakat szabadított fel a csapatban.

„Olyan dolgokat is megmertünk húzni, ami korábban nem volt jellemző. Ezzel a győzelemmel sokáig versenyben lehetünk a továbbjutásért, persze az igazán nehéz meccsek csak most következnek. Remélem, a tegnapi győzelmünkkel sokaknak sikerült örömet szereznünk" – mondta az NSO Tv-nek a PSV szélsője.



SZALAI: FÉLELMETES, AMI VELEM TÖRTÉNIK

Szalai Ádám fantasztikusnak értékelte a magyar válogatott Finnország elleni, Helsinkiben aratott 2–1-es győzelmét. A támadó örült annak, hogy újabb góljával ismét a csapat hasznára tudott lenni.

„Nagyon nehéz volt az első félidő, de bíztam benne, hogy a második játékrészben több helyzetem lesz. Örülök, hogy abból a »félsanszból« sikerült betalálni. A találkozó előtt nem jártak olyan gondolatok a fejemben, hogy vajon kezdő leszek-e vagy sem, igyekeztem százszázalékosan a mérkőzésre koncentrálni. Megtiszteltetés volt ismét pályára lépni és gólt szerezni a címeres mezben" – nyilatkozta az utóbbi két találkozón a válogatottban négy gólt szerző Szalai Ádám a finnek elleni sikert követően a Sport TV-nek.

„Tényleg félelmetes, ami az elmúlt hónapokban történik velem. Hazajönni a válogatottba a remek Mainzból, és gólokat szerezni. Fantasztikus volt játszani a nemzeti csapatban, és nagyon jó volt végigjátszani a mai mérkőzést" – tette hozzá a támadó, aki a találkozóval kapcsolatban részletsebben is kifejtette véleményét a Nemzeti Sport Online-on vezetett blogjában.

A csoportban tegnap még két meccset rendeztek a csoportunkban: Hollandia hazai pályán 4–1-re megverte Svédországot, Moldova San Marinóban győzött 2–0-ra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.